Game Based Learning blog PlusPort

Level up je kennis met gamification in L&D!

Of je nu al eerder gescoord hebt met gamification of klaar bent voor je eerste stap, deze blog laat je zien waarom het ‘een blijvertje’ is. Ontdek hoe spelelementen de ultieme gamechanger kunnen zijn en je trainingen onweerstaanbaar maken.

Foto van Ralph Nijs
Ralph Nijs
Level up je kennis met gamification in L&D!

Level up je kennis met gamification in L&D!

Stel je eens voor: trainingen die zo leuk zijn dat je medewerkers niet kunnen wachten om eraan deel te nemen. Met eigenschappen, zoals punten, badges en scoreborden, stimuleer je het alfa-beestje in ons. Wie wil nou geen trainingsprogramma's die net zo verslavend zijn als jouw favoriete social app of game?

Benieuwd hoe je dit kan toepassen en wat de voordelen zijn voor jouw organisatie? Lees verder en ontdek waarom gamification dé strategie is om je L&D-programma's naar een hoger level te tillen. Of zullen we maar zeggen:
Press Play!

 

Wat is – het voordeel van – gamification?

Gamification is een mooie Engelse term voor eigenlijk niets anders dan spelenderwijs leren. Spelenderwijs leren? We zitten toch niet meer op de basisschool! Nee, uiteraard niet… Gamification tilt gewone trainingsprogramma's naar een hoger niveau door spelelementen toe te voegen. Het is leren met een hoge funfactor. Met gamification verandert “moet ik weer een training doen?” in “wanneer mag ik beginnen?”.

Dankzij slimme AI-toepassingen past de game zich moeiteloos aan jouw niveau aan, zodat elke uitdaging perfect aansluit op het juiste niveau. Dit maakt het leertraject niet alleen persoonlijker, maar ook leuker! De gamer blijft gemotiveerd dankzij positieve bekrachtiging, zoals beloningen en feedback. Terwijl je speelt en leert, verhoog je jouw kennis!

  • Pre-/onboarding: Nieuwe medewerkers kunnen kennismaken met de organisatie, door quizzes die hen door het bedrijfsbeleid en de bedrijfscultuur leiden. Een interactieve manier om kennis te maken met je leuke, nieuwe collega’s.
  • Sales training: De salestijgers kunnen punten verdienen voor elke voltooide module, bijvoorbeeld voor het behalen van werkgerelateerde, specifieke kennis.
  • Health & fitness programma's: Gebruikers kunnen stappen tellen of activiteiten volgen via apps die ze belonen met virtuele medailles. Of andere uitdagingen die gezonde gewoonten bevorderen.
  • Educatieve platforms: Studenten kunnen punten verdienen voor het afronden van opdrachten en deelnemen aan games die hun begrip van het lesmateriaal testen.
  • Klantenservice training: Medewerkers in klantenservice kunnen door middel van gesimuleerde klantgesprekken in een game-achtige omgeving navigeren, waarbij ze scores ontvangen voor het effectief omgaan met "moeilijke" klanten.
  • Compliance training: Medewerkers kunnen deelnemen aan interactieve spelletjes die hen door regelgeving en bedrijfspolicies heen navigeren.

 

Gamification in learning & development

 

Waarom gamification?

Deze toepassingen zijn slechts het begin. Waarom werkt gamification zo goed voor zowel individuen als teams? Gamification speelt - zoals gezegd - in op het alfa-gedrag dat in ons allemaal huist, want: willen we niet allemaal die virtuele troon bestijgen? Zeker als de game ook nog eens hartstikke leuk is om te spelen. Naast het ontketenen van je competitieve kant, bevordert het ook de samenwerking en interactie tussen collega's.

Daarbij sluit het perfect aan bij de micro-learning trend: snelle leermomenten die passen bij onze beperkte aandachtsspanne. Met gamification heb je ook een extra leermethode in huis. Leuke spellen zorgen ervoor dat mensen steeds opnieuw willen spelen, waardoor ze - al dan niet ongemerkt - meer leren en kennis beter behouden blijft.

 

En nog meer voordelen….

Een LMS/LXP is de centrale hub voor leren en ontwikkelen. Jouw collega’s zien hun LMS/LXP als de plek waar hun leerreis begint, dus gamification integreren in het LMS/LXP is - wat ons betreft - een slimme zet.

Met een goed ingericht LMS/LXP kun je gamification inzetten door spellen voor de juiste gebruikersgroepen beschikbaar te maken, zoals voor specifieke functies of teams. Zo ziet een medewerker alleen die trainingen en games die relevant voor hen zijn, zonder overweldigd te worden door overbodige opties. Het resultaat? Een blije collega! Want jouw collega krijgt een leerervaring die echt aansluit op de persoonlijke behoefte.

Een ander groot voordeel is dat alle behaalde resultaten centraal worden opgeslagen in het medewerkersprofiel binnen het LMS/LXP. Dit maakt het eenvoudig voor zowel werknemers om hun voortgang te volgen als voor werkgevers om overzicht te houden en rapportages te draaien. Of het nu gaat om een succesvol voltooide game of een behaald certificaat, iedereen heeft te allen tijde inzicht in wat bereikt is én wat de volgende uitdaging kan zijn!

 

VR gamification in learning

 

Hoe begin je met gamification?

Met al deze voordelen op tafel, vraag je je misschien af: hoe begin je zelf met gamification? Het starten met gamification hoeft geen super gecompliceerde taak te zijn. Eigenlijk is het gemakkelijker dan je denkt! Begin klein met een pilotproject dat inzet op een simpele game die aansluit bij de leerdoelen van een specifiek team of afdeling. Laat de focus op de spelervaring liggen, zodat je medewerkers verrast worden door dit nieuwe leeraspect.

Betrek je medewerkers vanaf het prille begin en verzamel feedback en inzichten om te ontdekken waar ze enthousiast van worden. Dit geeft je niet alleen waardevolle data om je gamification-strategie te verfijnen, maar zorgt er ook voor dat men zich onderdeel voelt van dit vernieuwende project. Best handig voor de bredere adoptie in een later stadium. Zie voor de succesvolle implementatie van leertechnieken ook de blog over succesvolle implementaties geschreven door Frank Thuss.

Maak tot slot goed gebruik van de technologieën binnen je LMS/LXP om games op een efficiënte manier te implementeren en te analyseren. Zorg ervoor dat alle resultaten netjes worden opgeslagen in de werknemersprofielen, zodat je kunt zien wat wel en niet werkt. Deel vervolgens de scores en successen op het intranet of in nieuwsbrieven om gamification onder de aandacht te brengen en het gebruik te stimuleren. En onthoud: er bestaat geen falen, alleen leren en aanpassen. Dus pak je controller - eh, muis - en ga aan de slag!

 

De uitdaging en een vooruitzicht

Net zoals elke nieuwe leermethode, brengt ook gamification zijn eigen uitdagingen met zich mee. Een veelvoorkomend struikelblok is het vinden van de juiste balans: het moet leuk en uitdagend zijn, maar niet te simpel of juist te complex. En te veel competitie onder collega's is ook niet wenselijk. Daarom is het belangrijk om een gamificationstrategie te ontwikkelen die rekening houdt met de diversiteit aan leerstijlen en persoonlijke voorkeuren binnen je organisatie.

En wat betreft de toekomst: tsja, de mogelijkheden zijn praktisch oneindig! De voortdurende evolutie van technologieën, zoals AI en augmented reality, maakt de gamification-ervaring alleen maar meer meeslepend en persoonlijk. Stel je een trainingssessie voor waarin je je virtueel daadwerkelijk in een scenario bevindt en leert door directe interactie. Het is de hoop dat dergelijke geavanceerde tools steeds breder toegankelijk worden, waardoor leren leuk, uitdagend, en uiterst effectief blijft.

Enne, maak de games niet té leuk, er moet ook gewerkt worden ;-)

 

Wat zijn jouw tips?

In deze blog beschrijven we de beste manier om gamification te introduceren. Maar dit verhaal is nog niet af. We zijn benieuwd naar jouw ervaringen en inzichten. Welke methodes heb jij succesvol toegepast?

Neem contact met mij op! 

Benieuwd hoe PlusPort
jouw organisatie kan helpen? 

Ontdek in een demo welke oplossingen van PlusPort het beste aansluiten bij jullie leer- en ontwikkeluitdagingen. We denken met je mee en laten zien hoe ons platform in de praktijk werkt. Kies het moment en type afspraak dat bij je past:

Kennismaking – 15 minuten
Snel kennismaken en je vraag verkennen

Standaard demo – 30 minuten
Een overzicht van de belangrijkste functionaliteiten

Uitgebreide demo – 60 minuten
Een uitgebreide demo met ruimte voor inhoudelijke vragen en specifieke wensen

Angelique Martin Femke Mark